Een scheiding is altijd een nare aangelegenheid. Er wordt iets beëindigd waarvan je ooit dacht dat het voor altijd zou duren, wat betekent dat je de hele periode tijdens en na de scheiding in de rouw bent. Zelfs al was je nooit gelukkig in je huwelijk en weet je dat je beter af zult zijn, om wat voor reden dan ook, het kost veel energie, tijd, en moeite, zowel fysiek als emotioneel. Het is daarom is het belang van jou, je ex-echtgenoot of echtgenote, eventuele kinderen, en jouw en hun naasten dat het proces soepel verloopt. Ook als er nog gevoelens zijn van boosheid, frustratie, wraak of onopgeloste ruzies, kun je beter energie steken in deze aan de kant zetten, dan in iets wat al bijna ten einde is. Maar hoe zorg je er nu voor dat zoiets pijnlijks en vaak ook administratief of zelfs juridisch ingewikkelds soepel verloopt?

Maak afspraken

Hoe ver je nu ooit uit elkaar staat, onthoud dat je ooit dichterbij elkaar stond dan met wie dan ook. Probeer emoties aan de kant te zetten; de keuze is gemaakt, als iets er écht toedoet en uitgesproken moet worden, heb je daar na het proces nog alle tijd voor. Omdat er voor een scheiding een samenwerking nodig is tussen twee partijen die juist niets meer met elkaar te maken willen hebben, is het vaak miscommunicatie waardoor er obstakels op de weg komen. Probeer dus zo snel mogelijk na het besluit even bij elkaar te komen om afspraken te maken over het verloop van de communicatie, zoals bijvoorbeeld over wie het aan wie van de vrienden en familie vertelt, maar ook over de verdeling van spullen, geld, de toekomst van eventuele kinderen, enzovoort. 

Neem geen risico’s

Ondanks dat het belangrijk is om een open lijn van communicatie te hebben tussen beide partijen in een scheiding, is dit niet altijd mogelijk, of kan het zo zijn dat een partij hier toch niet voor openstaat. Als je merkt dat er weerstand komt, is het beste wat jezelf kunt doen een stapje terugnemen en voor jezelf alles op een rijtje zetten. Vraag bijvoorbeeld een vaderschapstest aan, mocht de noodzaak hiervoor ooit ontstaan; schakel indien nodig een advocaat in om je te informeren over wat er wel en niet mogelijk is, en voor tips over hoe ermee om te gaan als iemand niet meewerkt. Het is altijd jammer als dergelijke stappen noodzakelijk zijn, maar als het in de lucht hangt kun je beter voorbereid zijn.

Je kan misschien ook genieten van: