Als je toe bent aan een nieuwe badkamer, ga je over veel dingen nadenken. Want wat wil je nu eigenlijk? Kies je voor extreme luxe of kan het wel een tandje minder? Kies je voor praktisch of juist voor overdadig en elegant? En… kies je voor een douchecabine of voor een inloopdouche? De tijd dat we gewoon midden in de badkamer douchten, met alleen een douchegordijn is echt wel geweest. Maar wat voor doucher ben jij? Wil je snel onder de douche door kunnen rennen? Wil je uitgebreid douchen en je lekker behaaglijk voelen in een afgesloten ruimte? Jij betaalt, dus jij bepaalt!
We douchen in ieder geval niet meer in bad
Nou ja, als het even niet meer hoeft dan. Want zo’n bad, met zo’n hoge opstap en die gladde bodem, dat is vragen om problemen. Toch kan het wel praktisch zijn, zeker met kleine(re) kinderen. In bad en dan direct even de haren uitspoelen onder de douche… Maar je kunt dus ook kiezen voor een douchecabine met een wat diepere bak. Dan heb je hetzelfde effect, maar dan veiliger. En wil je kind nog steeds graag in bad? Een grote wasmand doet wonderen, ook in de douchecabine.
Wat is het verschil tussen een inloopdouche en een douchecabine?
Een inloopdouche heeft geen deur. Je loopt er, letterlijk, zo naar binnen. Ook is de vloer van de inloopdouche op hetzelfde niveau als die van de rest van je badkamer. Een douchecabine heeft een (glazen) deur en een douchebak met daarin het afvoerputje. Door de deur zorg je ervoor dat de warmte beter binnen blijft, maar dat kan, zeker met afdrogen, ook een nadeel zijn.
De voor- en nadelen van een douchecabine en een inloopdouche
Voor allebei geldt dat de wanden van glas zijn. Je zult dus na iedere douchebeurt je wanden moeten drogen om kalkaanslag en zeepresten te voorkomen. Dit is geen écht probleem, hele volksstammen doen dit, maar het is wel iets om rekening mee te houden. De douchecabine heeft glas dat in een “kozijn” is gezet, dit is extra gevoelig voor vuil. Het grote voordeel van een inloopdouche is dat je dat dus niet hebt. Een nadeel van de inloopdouche is de grootte. Natuurlijk kun je deze ruimte net zo groot maken als je zelf wilt, maar een inloopdouche neemt meer ruimte in beslag dan een douchecabine. De voordelen zijn in beide gevallen duidelijk: je houdt het douchewater op één plek, geen kletsnatte badkamer meer na een douchebeurt!