Veel ouders willen hun kinderen graag netjes leren eten. Dat betekent natuurlijk met mes, lepel en vork. Helaas is veel servies voor jonge kinderen nog té gevaarlijk om te gebruiken. De meeste besteksets worden namelijk gemaakt van roestvrij staal, waardoor ze voor kinderen vaak te zwaar zijn om goed vast te kunnen houden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de porseleinen borden en bekers! Gelukkig is er een goede oplossing voor dit probleem. Je kunt namelijk speciaal kinderbestek kopen. En om ervoor te zorgen dat jij het juiste kinderservies in huis haalt, lees je in dit artikel precies waar je op moet letten.

Het materiaal

Allereerst is het heel belangrijk om rekening te houden met het materiaal van het kinderbestek en het bijbehorende servies. Jonge kinderen zijn immers niet altijd zo voorzichtig als volwassenen. Daarnaast investeer je natuurlijk veel geld in het kopen van speciaal kinderbestek én bijbehoren servies en wil je niet dat het bij de eerste valpartij kapot gaat. Wat kinderservies betreft is het belangrijk om te kiezen voor polypropyleen, melamine of kunststof. Vergeet ook vooral niet om op de kleine details te letten. Koop je bijvoorbeeld een drinkbeker met rietje? Zorg er dan voor dat óók het rietje van een kindvriendelijk materiaal is gemaakt.

De veiligheid van het kinderbestek

Laten we eerlijk zijn: we weten allemaal dat een drinkbeker met een rietje natuurlijk hartstikke veilig is voor jonge kinderen. Hier verwachten we namelijk geen scherpe randjes of hoeken aan. Bij kinderbestek ligt dat nét een beetje gevoeliger. We zijn immers gewend dat messen scherpe randen bevatten, en zelfs vorken hebben een scherp uiteinde. Het is daarom belangrijk om jezelf gerust te stellen, en goed onderzoek te doen naar de veiligheid van het kinderbestek. Twijfel je aan de snijrand van het mes? Schroom dan niet om even je eigen vingertoppen over de snijrand te halen. Je zult zien dat er niets gebeurt!

De leeftijd van je kinderen

Nét als bij het kinderbestek, is het ook bij de rest van het servies belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind. Laten we de drinkbeker met rietje als voorbeeld nemen. Rietjes zijn geschikt voor zowel peuters als schoolgaande kinderen. Dit betekent echter niet dat je zomaar iedere drinkbeker met rietje aan een 2-jarige kunt geven. Voor de kleuters kies je natuurlijk een drinkbeter waarvan het deksel volledig dichtzit. Het kind kan lekker drinken via het rietje, maar kan minder gemakkelijk morsen. Dit scheelt jou enorm veel tijd!

Je kan misschien ook genieten van: