Je ziet ze steeds vaker opduiken: poké bowls. Dit gerecht, bereid met allemaal verse en koude ingrediënten, is tegenwoordig helemaal hip, steeds vaker zie je het op de menukaart staan. Maar wat zijn poké bowls precies, hoe worden ze gemaakt, zijn ze eigenlijk wel gezond? Hier vind je alles wat je moet weten over dit hippe gerecht.

Wat zijn poké bowls

Een poké bowl is een Hawaïaans gerecht met rijst dat aan zijn naam gekomen is door de bereidingswijze. Poké betekent namelijk ‘in plakken snijden’ en een poké bowl bevat voornamelijk groenten en rauwe vis die in hele dunne plakjes worden gesneden. Vaak wordt vettige vis zoals zalm, tonijn of inktvis gebruikt in een bowl, maar tegenwoordig zijn er ook varianten met kip, vlees en zelfs met tofu, zodat je ook van het gerecht kunt genieten als je niet van vis houdt of als je vega(n) eet. Verder hoort er rijst in het gerecht. Traditioneel wordt sushirijst gebruikt, maar tegenwoordig bestaat er ook al speciale poké bowl rijst die lekker kleverig is. Daarnaast zit er ook een lekkere dressing of marinade over je bowl. Meestal zijn deze sausjes vrij zout, want dat zorgt voor een lekkere smaak in combinatie met vettige vis of vlees. Vaak worden ze gemaakt op basis van sojasaus. Je maakt je bowl helemaal af met verse toppings zoals verse groente en fris fruit. Als je ervan houdt kun je er ook nog nootjes aan toevoegen. Een poké bowl is dus een lekker gebalanceerd gerecht met veel groente, daardoor is het ook erg gezond. Hoewel het gerecht dus Amerikaans is, vind je de poké bowl vaak terug met een Japans of Aziatisch tintje, dat blijkt al uit de sushirijst en de sojasaus.

Hoe maak je een poké bowl?

Loopt het wat je al in de mond na het lezen van deze beschrijving? Je kunt natuurlijk rechtstreeks naar een restaurant rennen, maar wist je dat je met een poké bowl recept zelf ook heel makkelijk een lekkere bowl op tafel kunt zetten? Het leuke aan een poké bowl is dat je er heel veel mee kunt variëren. Heb je nog wat ingrediënten liggen thuis, dan is de kans groot dat je daar al een lekkere bowl mee in elkaar kunt flansen. Ook voor kinderen is een leuk gerecht, want je kunt ze bijvoorbeeld zelf hun bordje samen laten stellen. Net zo leuk als zelf je pizza beleggen, maar dan een stuk gezonder.

Je kan misschien ook genieten van: