Afvallen doe je alleen in een gezond en natuurlijk eetpatroon. Dat bestaat vooral uit verse groenten en groene bladgroenten, vers fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, volkorengranen en volkorenproducten, vette vis en mager vlees. Velen zien daar tegenop. Gezond eten vinden ze vaak minder lekker. En inderdaad, afvallen moet aangenaam en lekker blijven. Zo hou je het niet lang vol. Na een kleine aanpassingsperiode zelfs levenslang. Zo bereik je niet alleen je gezond gewicht, de kilo's die je verloor blijven definitief weg. Lekker eten en afvallen gaan dus zeker samen. Je moet alleen de juiste keuzes maken.

Afvallen zonder het gevreesde jojo effect

Met een gezond en natuurlijk eetpatroon voorkom je het zo gevreesde jojo effect. Dat komt vooral voor bij strenge crash diëten. Die hou je nooit lang vol en eens ermee gestopt vliegen de kilo's er vlugger aan dan je ze met het dieet verloor. Zo weeg je al vlug meer dan bij de start van je dieet. In een natuurlijk eetpatroon is er van een jojo effect dus geen sprake. Je eet vooral:

  • Verse groenten en vooral groene bladgroenten: die zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen en bevatten nauwelijks calorieën. Je eet je onbeperkt en bij voorkeur 500 gram rauwe of gekookte groenten per dag.
  • Peulvruchten: barsten van de eiwitten en voedingsvezels. Eet daarom wekelijks minstens eenmaal erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijners, linzen of kikkererwten.
  • Vers fruit: bevat naast veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels ook fruitsuikers. Eet daarom niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag.
  • Volkoren granen: zoals haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
  • Volkorenproducten: alle soorten volkoren brood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Mager en onbewerkt vlees: zoals magere biefstuk en rosbief
  • Vette vis: vooral wilde zalm, paling, tonijn,  schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis

Eet wat je graag eet

Diegenen die willen afvallen schrappen meteen alle ongezonde voeding uit hun dagelijks eetpatroon. Dat hou je nooit lang vol. Hoe meer voeding je niet mag eten, hoe moeilijker je afvalt. In een gezond eetpatroon eet je af en toe ook datgene wat je graag eet, ook al is dat minder gezond. Diëtisten hanteren daarom de 80-20 regel. Dat betekent dat je 80 procent gezond eet. Voor de overige 20 procent mag je al eens 'zondigen' en eet je wat je graag eet. Wil je nog meer tips? Neem dan een kijkje op weightwatchers.com/be/nl.

Je kan misschien ook genieten van: