Wijn drinken is heerlijk, maar het is pas echt leuk wanneer u ook iets van de wijn weet. De wijnwereld is enorm groot en telt duizenden druivenrassen. Als we daarbij in ogenschouw nemen dat er bijna overal ter wereld wel wijn wordt gemaakt door ontelbaar veel wijnboeren, dan is het wel duidelijk: er valt genoeg te leren.

Leer

Om een wijnkenner te worden, ligt het voor de hand om te beginnen met een wijncursus. Er worden verschillende cursussen aangeboden van alle niveaus. Deze cursussen zijn zowel online als klassikaal te volgen. Klassikaal gaat het vaak om een avond per week waar u van alles leert over wijn. Van de groei tot de druif tot het vinificatieproces en van alles over de verschillende wijnlanden en gebieden.

Druivenrassen

Is een cursus een stapje te ver? Probeer dan zelf te leren. Dat kan door het lezen van tijdschriften over wijn, maar ook door een simpel uitstapje naar de supermarkt of wijnhandel. Loop langs de flessen en schrijf de verschillende druivenrassen op die op de etiketten staan. U zult zien dat Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot wijn veel voorkomen, maar wat weet u eigenlijk over deze druiven? Ga thuis het internet op en leer zelf meer over de druiven, hoe ze eruit zien, wat de kenmerken zijn en waar ze voorkomen. Soms staat er geen druif op het etiket, maar alleen een appellation, zoals bij Beaujolais wijn . Schrijf dat soort appellations ook op en zoek op welke druif bij die appellation hoort.

Proef goed

Drink niet zomaar wijn, maar proef de wijn ook echt. Zorg dat u in een lichte ruimte bent zodat u goed naar de kleur kunt kijken. Kantel de kelk iets om het goed te kunnen zien. Wals de wijn in het glas en ruik goed. Welke aroma’s kunt u ontdekken? Schrijf alle bevindingen op. Neem daarna een goede slok en laat de wijn zo’n vier tot vijf seconden in de mond rondgaan en zuig hierbij wat lucht naar binnen om de smaken echt goed te kunnen proeven. Slik dan pas de wijn door, of spuug het als een echte wijn professional uit in een bak.

 

Ogen en oren open

Houd altijd oren en ogen open in een bar of restaurant. Luister wat de sommelier zegt over de wijn. Wordt de wijn zonder informatie geserveerd, vraag dan of ze er iets over willen en kunnen vertellen. U kunt al veel leren door gepassioneerde verhalen van verkopers of sommeliers die meer weten over de achtergrond van de wijn.

Ontdek zelf

Blijf ontdekken, dat is belangrijk. Blijf niet hangen bij die ene wijn die u zo lekker vindt, maar proef wat de wijnwereld nog meer te bieden heeft. Pas dan zult u uw smaak beter kunnen ontwikkelen en beter onderscheid kunnen maken. Niemand is ooit uitgeleerd wat wijn betreft.

Je kan misschien ook genieten van: