Kan jouw huid in deze koude maanden wel wat extra verzorging gebruiken? Shea butter gebruiken is een uitstekende manier van huidverzorging. Dit is een natuurlijke olie/boter die gewonnen wordt uit de Karitéboom. Deze boom komt van origine uit de Afrikaanse Savanne, en wordt al duizenden jaren gebruikt in West en Oost Afrika. Niet alleen voor de huid, maar ook voor het haar en zelfs als wondverzorging wordt het veelal gebruikt. Het wordt ook gegeten door de lokale bevolking, maar de meningen zijn erover verdeeld of dit daadwerkelijk goed is voor de gezondheid. In Nederland ken je de shea butter vooral als een huidverzorgingsproduct, waardoor je veel bodylotions en cremes met ongeraffineerde shea butter kunt vinden.

Het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde shea butter

Shea butter wordt onderverdeeld in verschillende klassen. Bij ongeraffineerde shea butter wordt er enkel water gebruikt om de boter te scheiden van de noten. Hierbij komen dus geen chemische middelen of toevoegingen aan te pas. Dit is niet het geval bij geraffineerde shea butter. Hierbij worden chemische oplosmiddelen zoals hexaan gebruikt. Hierdoor verdwijnt ook de natuurlijke geur en maar liefst 95% van de vitamines die bij pure shea butter te vinden zijn. Daarnaast zijn er ook shea butters die deels verontreinigd zijn, waardoor er gebruik is gemaakt van minimale chemische toevoegingen. Voor het beste resultaat kies je voor een ongeraffineerde shea butter. Deze boter is zeer veelzijdig te gebruiken, aangezien je er je eigen huidverzorgingsproducten mee kunt maken. Zo weet je precies wat er in de producten zit die je op je huid smeert!

Waarvoor kan je shea butter gebruiken?

Shea butter wordt voor vele producten gebruikt, aangezien het de huid uitstekend verzorgt en hydrateert. Het natuurproduct is in pure vorm te gebruiken, bijvoorbeeld als lippenbalsem of vocht inbrengende crème. Je kunt er ook DIY lotion bars of deodorant mee maken. Of heb je last van littekens of striemen? Shea butter werkt ook effectief tegen littekens en striae. In combinatie met kokosolie en amandelolie kan je een fijne crème maken die je elke dag kunt gebruiken. Je zult zien dat je oneffenheden verdwijnen en de natuurlijke schoonheid van je huid weer naar boven komt. Ook kan je ongeraffineerde shea butter gebruiken als haarmasker. Dit kan je bijvoorbeeld combineren met andere natuurlijke ingrediënten zoals arganolie en castorolie. Een potje met shea butter kan dus voor vele doeleinden gebruikt worden, waardoor je al jouw beautyproducten gewoon zelf kunt maken!

Je kan misschien ook genieten van: