Misschien heb je na al die heerlijk gekoelde wijntjes in het restaurant wel de smaak te pakken gekregen en heb je besloten dat je zelf ook graag een wijnkoelkast in huis zou willen. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo onwaarschijnlijk als je denkt. Je kunt namelijk nu ook wijnkoelkasten vinden voor thuis waarbij de keus enorm is. Je kunt zelf bepalen hoeveel wijnflessen je op wilt slaan, of je de wijnkoelkast wilt inbouwen of niet, van welk materiaal de wijnkoelkast is en hoeveel temperatuurzones je wilt hebben. Toch kunnen er nog veel meer aspecten komen kijken bij de keuze van de juiste wijnkoelkast. Ga je dus een wijnkoelkast kopen? Dan is het handig om nog even verder te lezen.
Koeltechniek van je wijnkoelkast
Hoewel je misschien al een keuze hebt gemaakt hoeveel temperatuurzones je wilt hebben, is het ook handig om te weten hoe je wijnflessen precies gekoeld worden. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer je de wijnkoelkast wilt inbouwen, omdat de techniek van de wijnkoelkast wel bij je huidige huishouden moet kunnen aansluiten. Over het algemeen zijn er drie koeltechnieken. De eerste is de absorptiekoeling. Deze techniek bootst de traditionele wijnkelder na. Deze techniek is volledig geruisloos, vraagt weinig onderhoud en trilt niet. Heb je een grote wijnkoelkast? Dan is deze waarschijnlijk uitgerust met een compressor. Deze techniek functioneert als warmtepomp en perst gassen samen tot een vloeistof dat voor koeling zorgt. Deze techniek is heel populair bij grotere koelkasten omdat hier het temperatuurbereik heel groot is. Deze techniek is ook het meest geschikt voor inbouw. Tot slot kan je wijnkoelkast thermo-elektrisch zijn. Dit vind je waarschijnlijk alleen bij kleine wijnkoelkasten. Het voordeel is dat deze vaak het meest voordelig zijn, maar ze zijn wel minder energiezuinig. Dit model is niet geschikt voor inbouw.
Luchtkwaliteit van je wijnkoelkast
De luchtkwaliteit kan heel bepalend zijn voor de smaakbeleving van de wijn. Er moet niet alleen genoeg verse lucht naar binnen kunnen, maar de luchtvochtigheid moet ook op een juist niveau zijn. De wat meer geavanceerde wijnkoelkasten kunnen drie functies bevatten die je helpen om de luchtkwaliteit te reguleren. De eerste is koolstoffilter. Deze functie zorgt ervoor dat onaangename geuren verwijderd worden die anders de wijn konden aantasten. De tweede functie is de luchtcirculatie. Deze klassieke functie circuleert verse lucht zodat onaangename geurtjes niet door de kurk in de wijn kunnen trekken. Ook deze functie voorkomt dus vervelende geuren die de wijn kunnen aantasten. Tot slot kan de functie luchtvochtigheidsregeling van pas zijn. Deze functie gaat niet over vervelende geurtjes, maar gaat over de vochtbalans in de koelkast. Voor een optimaal wijntje moet de kurk continu vochtig zijn zodat de fles goed afgesloten blijft. Als de luchtvochtigheid tussen de 55 en 80 procent blijft, dan heb je een perfect afgesloten wijntje wat de smaak ten goede komt. Weet je precies welk koelsysteem bij jou past en welke functies voor de luchtkwaliteit voor jou van belang zijn? Dan ben je er nu echt klaar voor om de perfecte wijnkoelkast te kopen.