Als klein kind duurde het lang voordat ik leerde lopen. Het liefst zat ik op mijn billen en schoof ik heen en weer. Ik vond het altijd heerlijk op de glanzende platte tegels, die verkoelend waren in de zomer, maar lekker warm in de winter. Ik wist natuurlijk niet dat mijn vader vloerverwarming had laten leggen, anders waren mijn blote babybillen allang bevroren. Iedere winter draaide hij aan een speciale knop waar ik niet bij kon, en werd de grond heerlijk en behaaglijk warm. Nooit te heet, altijd prettig. Wij waren een gezin waar je de schoenen uit trekt als je binnen komt, en mijn moeder hield van net gedweilde schone blinkende tegels. Maar koud hadden we het nooit, daarom waren sokken ook niet nodig.
Er is iets ontzettend prettigs en veiligs aan vloerverwarming. Hetzelfde gevoel krijg ik als ik in een luxe auto zit, en de stoelverwarming, ook wel de bilverwarming, aan gaat. Huiselijk, gezellig, warm. Misschien stamt dat terug uit een oer gevoel van waar warmte is, is veiligheid. In igloo’s stoken ze ook een vuurtje. Warm is goed, een mens heeft warmte nodig. Plus, vloerverwarming verwarmt van onder af de hele ruimte. Dus geen centrale verwarming waarvan de hete lucht gelijk opstijgt naar het plafond, de warmte komt van de vloer, waar jij direct in contact mee staat, en trekt zo omhoog. De andere verwarming kun je dus lekker uitzetten; dat scheelt ook weer geld.
Ook voor de milieubewuste bobo’s onder ons, is vloerverwarming beter voor het milieu. Dit omdat je minder gas verbruikt dan bij een normale centrale verwarming. Ook kun je mega besparen op je energierekening, omdat de vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige verwarming van het gehele huis. Dat ga je aan het einde van het jaar zeker merken in de centjes. Als laatst moet je natuurlijk wel weten wat voor soort vloerverwarming je laat leggen. Je moet daarom goed geïnformeerd zijn, er is namelijk verwarming die je in het cement laat plaatsen in de fundering van je huis, maar ook onder tegels. Wat belangrijk is, is dat je een vloer laat leggen erover heen die goed warmte geleid, oftewel doorgeeft. Een dik tapijt houdt veel warmte tegen, waardoor je toch de verwarming steeds hoger moet zeggen. Daarnaast kan dat slecht zijn voor het tapijt. Daarom raden ze vaak platte tegels of speciaal parket aan. Als het maar een glad oppervlakte heeft waar je lekker met je voeten de warmte op kunt voelen. Dat verdienen wij allemaal!