We hebben allemaal wel eens een periode dat we minder goed slapen, wat de reden daarvoor ook is. Soms is het stress, soms je voedingspatroon en soms is simpelweg je slaapomgeving niet ideaal. Aan al deze zaken is gelukkig iets te doen. In dit artikel lees je precies hoe je je slaap kunt verbeteren door de oorzaak aan te pakken, en dat zonder medicijnen of slaapmiddelen.
Verbeter je slaapomgeving
Het eerste waar je een kritische blik op moet werpen als je slecht slaapt is natuurlijk je slaapomgeving, oftewel je slaapkamer. Is je matras misschien aan vervanging toe? Nieuwe matrassen kopen kan al een groot verschil maken, want een oud matras biedt nu eenmaal niet dezelfde ondersteuning als een nieuw exemplaar dat is afgestemd op jouw lichaam en wensen. Is je matras op zich nog prima, maar iets aan de harde kant? Overweeg dan een van de toppers van Mline aan te schaffen.
Tevens een belangrijk onderdeel van je slaapomgeving is de temperatuur en hoe donker het is. Een te lichte slaapkamer zorgt doorgaans voor een ondiepere slaap, zeker in de zomer. Koop verduisterende gordijnen en zet ’s nachts niet de verwarming aan. Als het te warm is, hebben je hersenen er namelijk moeite mee om in diepe slaap te komen.
Vermijd stress
Stress is een hele belangrijke reden voor slaaptekort. Veel mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om in bed hun hele dag te overpeinzen en alle mogelijke scenario’s voor de toekomst uit te denken. Feit is dat je daar waarschijnlijk een stuk minder controle over hebt dan je zou denken. Bovendien houd je zo je hersenen ontzettend actief, waardoor je (je raadt het al) slecht slaapt. Soms komen mensen überhaupt niet eens in slaap doordat ze zoveel piekeren. Praten over je problemen en meer in het moment leven (incl. acceptatie van alles wat is) kan dan enorm veel rust geven. Daardoor slaap je beter, waardoor je tevens zult merken dat je het leven zoals het is veel beter aankunt.
Pas je voedingspatroon aan
Mensen die erg zwaar tafelen in de avond, slapen over het algemeen slechter, maar ook als je veel suikers op hebt wordt je eerder wakker. Je bloedsuiker daalt dan namelijk flink na enkele uren, waardoor je lichaam instinctief denkt dat het weer een maaltijd nodig heeft. Over het algemeen is het aan te raden om eiwitten in de avond te eten, zeker als je slecht slaapt. Eiwitten houden je namelijk langer verzadigd dan koolhydraten, waardoor je dieper en beter slaapt.